Algemene voorwaarden met BOARDROOM RENTAL POLICY | Boardroom

Chamber Boardrooms bestaan beschikbaar aan gebruik met huurbasis. Kameractiviteiten hebben voorrang op alle andere boekingen. Het gebruik van de kamers mag het dagelijks werk betreffende de kamermedewerkers niet hinderen. In allemaal promoties plus mededelingen voor de vergadering / de evenement van uw bedrijf, mag de gegevens van de Brandon-kamer enkel als vergaderlocatie worden gebruikt. Elk verzoek aan het Brandon-kamer vanwege uw vergadering / evenement te ondersteunen, te promoten of erbij sponsoren ofwel goed te keuren, moet eerst word goedgekeurd sedert de Brandon-kamer. Elke promotie of verkoop van gereedschap of services tijdens uw vergadering dienen eerst worden goedgekeurd sinds de Brandon-kamer. Elke uitnodiging die werd gedaan voordat de nieuwsmedia ter dekking van uw vergadering / evenement in de Brandon-kamer moet eerst worden goedgekeurd door de Brandon-kamer.

board software

  • Bevestiging. Boekingen zijn niet bevestigd of gegarandeerd totdat een door de Ruimte ondertekende Boardroom-overeenkomst is ontvangen. U ontvangt een bevestiging voor uw boeking zodra de overeenkomst is ontvangen.
  • Beschikbaarheid. Boardroom-boekingen zijn beschikbaar op basis van wie het aanvankelijk komt, u eerst maalt. Alle gasten moeten de kamer verlaten op alsof vóór het aangegeven eindtijd vermeld boven het contract. Ruimte aan de directiekamer wordt alleen geboekt voordat de aangegeven tijden. Een Brandon Ruimte van Koophandel behoudt zichzelf het recht voor om de directiekamer te annuleren. In geval van annulering door het Kamer, word de prijs van een boeking niets in rekening gebracht. Een Kamer behoudt zich tevens het recht voor het verhuur betreffende de bestuurskamer naar eigen goeddunken erbij weigeren.
  • Geldtransfer. Brandon-kamerleden deze de directiekamer huren, kunnen gefactureerd belanden. Leden moeten een goede reputatie hebben bij het Kamer. Niet-leden moeten hen huur dokken voorafgaand bij, of op de etmaal van hen boeking.
  • Annuleringsbeleid. Bij annulering tot 48 uur aan het reserveren wordt 50% van een totale huursom in rekening gebracht. Betreffende annuleringen binnen 24 uur onmiddelijke na reservering wordt 100% van de complete huursom bij rekening gebracht. De Kamer behoudt zich ook het recht aan om dezelfde kamerhuur aan Chamber-evenementen bij annuleren.
  • Opstelling. De vergaderruimte op de bovenste verdieping is geschikt voor 18 directiekamers. Het vergaderruimte beneden is acceptabel voor maximaal 10 boardroom-stijl. Tabellen mogen niet word verplaatst behalve voorafgaande toestemming. De organisatie die de ruimte huurt, zijn verantwoordelijk voordat het opzetten, opruimen plus zorgen dat het pand goed wordt beveiligd als de kamer niet open is. De kamer dienen in dezelfde staat belanden achtergelaten indien waarin die is ontdekt.
  • Eten plus drinken. Koffie en thee zijn erbij koop (inclusief roerstokjes, room, suiker, koffiebekers). Andere benodigdheden zijn een verantwoordelijkheid met de huurder (dwz borden, bestek, servetten, enz. ) De kamer biedt geen cateringdiensten, toch er boardroom kan een lijst met leden worden verstrekt. Let op: voedsel plus benodigdheden dat zich in uw keuken bevinden, behoren zelfs de Brandon-kamer en bestaan niet beschikbaar voor de klanten voor gebruiken.
  • Toegang plus beveiliging. Dezelfde sleutel is nodig vanwege toegang erbij krijgen tot 8: 30 of na 17: 00 uur. Dit sleutel moet uiterlijk door 17: 00 uur met het kantoor van het Kamer word opgehaald. Sleutels moeten het volgende etmaal naar de kantoor betreffende de Kamer worden teruggestuurd (of tenzij anders overeengekomen. ) Indien de sleutel verloren gaat, zal een huurder beslist verloren sleutelprijs van dollar 50 oplopen en inslikken de privileges voor verhuur van een kamer belanden ingetrokken. Betreffende gebruik betreffende het gebouw na 17. 00 uur is u van groot belang datgene het gebouw te allen tijde beschermd is. Een enige toegang na 17: 00 zal worden sinds de 11 th Street Building Entrance. U moet dezelfde begeleider aangaande de deur hebben ondertussen de uitgang is ontgrendeld. Laat de deur van de deur niet open staan. Dat zou het probleem moeten oplossen van personen die genkele deel uitmaken van het vergadering die het gebouw binnenkomt.
  • Het schoonmaken. De huurder van de directiekamer gaat ermee akkoord allemaal verantwoordelijkheid met zich te nemen voor de netheid van de directiekamer en deze terug te brengen naar het staat waarin deze zich bevindt: het afval dienen worden weggegooid in de daarvoor bestemde vertrek, alle vuile vaat dienen worden schoongemaakt en de stoelen moeten op hun juiste plaats worden teruggebracht rond het tafel met de directiekamer.
  • Aansprakelijkheid. Het is erg wel verstaan dat het Brandon Kamer van Koophandel op genkel enkele manier verantwoordelijk ben voor persoonlijk letsel, schade aan eigendommen of andere aansprakelijkheden deze kunnen ontstaan tijdens de gebruik van hun faciliteit. Huurder gaan ermee akkoord de vrijwaring vrij bij geven plus de Brandon Kamer met Koophandel en de verhuurder, de Brandon Kamer met Koophandel, aansprakelijk te houden voor dergelijke achterstand.

De huurder gaat ermee akkoord allemaal aansprakelijkheid te aanvaarden voor de acties van bestaan / haar gasten. De huurder plus gasten wordt gevraagd vanwege de eigendom van Brandon Chamber alsof Commerce erbij respecteren. Allemaal artikelen (voedselproducten, benodigdheden, incidentele effecten) dat niet rechtstreeks door de huurder word verstrekt, word geacht te behoren zelfs Brandon Ruimte van Koophandel en haar personeel en zijn daarom niet toegankelijk voor huurder en gasten. Huurders bestaan aansprakelijk voor eventuele beschadiging aan een faciliteiten plus / alsof inhoud en inrichting. Alle schade dienen onmiddellijk bij de kamermedewerkers worden gemeld. Van Room Renters wordt verwacht datgene zij alle reparaties plus vervangingskosten van eventuele achterstand aan het faciliteit zelve en / of de inhoud daarvan dekken. Huurders zijn niet om items achter bij laten in uw directiekamer, keuken of kelder. Alle items die niet behoren tot de Kamer van Koophandel moeten worden verwijderd uit het gebouw wanneer een huur ben voltooid. De Kamer betreffende Koophandel ben niet aansprakelijk voor verloren of beschadigde items deze achterblijven in het gebouw van het Kamer. Schakel de lichten uit wanneer u weggaat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *